לפני שפורים היה חג של תחפושות גיבורי על, פיות וכמובן – נועה קירל, התבסס החג על הקונספט של "משתה ושמחה" – סעודה מפוארת שהייתה לב ליבו של החג השמח.
נתחיל בכך שאנחנו העם היחיד שמצווה עליו להשתכר!
כן כן, מדובר במצווה של ממש, אבל רק בפורים ולכן נפתחת לנו – חובבי האירוח הקונספטואלי – הזדמנות מדהימה לחבר את האורחים שלנו עם המסורת היהודית הנפלאה של המשתה הפורימי וליצור עיצוב שולחן מדהים וחוויה חגיגית.
תוכן עניינים

מוגזם זה בסדר: 180 ימי משתה
כבר לפני אלפי שנים הבינו את הכוח העצום שיש לסעודות עשירות בכל טוב (ומלאות אלכוהול, כמובן) על ליבו של האדם. ל"משתה" המסורתי היה תפקיד הרבה יותר חשוב מעוד ארוחת חג – מדובר באירוע ראוותני שמטרתו להציג שפע ועושר, לבסס ולחזק קשרים חברתיים ופוליטיים, ואפילו לחזק את הקשר עם הדת.
החיבור של פורים למשתה המסורתי חזק במיוחד; סיפור מגילת אסתר סובב כולו סביב מספר משתאות, המשחקים תפקיד מרכזי בקידום העלילה. המשתה הראשון שביניהם היה משתה אחשוורוש ששימש שארך 180 יום! דבר שאפילו חובבי הארוחות והאלכוהול הכי גדולים של תקופתנו לא היו עומדים בו.
שימוש בכלים מתור הזהב
במגילת אסתר, מתואר השימוש בכלי זהב מגוונים ויוקרתיים לשתיית היין – שנמזג כמובן, כיד המלך.
לכן, הצעד הראשון לקראת המשתה החגיגי שלנו הוא שימוש בכוסות יין מעוטרות בזהב… את הזהב נאזן עם חברו הטוב ביותר – הלבן. החיבור בין הלבן לזהב מעניק לשולחן האוכל אווירה יוקרתית – המתאימה במיוחד למשתה פורים חגיגי. את גווני הלבן השונים נשלב במפת שולחן האוכל, במפיות ובשטיח שנפרוש מתחת לפינת האוכל וליצירת עניין ותחכום נשתמש בגוונים שונים ויוקרתיים של לבן (שמנת, פנינה, שנהב).
את בקבוקי המשקאות האלכוהוליים אפשר להגיש בבקבוקי זכוכית מסוגננים ואפילו בשמפניירות מעוצבות מזהב או עם עיטורי זהב, שלא רק ישמשו כהצהרה דומיננטית, אלא גם יהיו ההתגלמות של "כיד המלך" וישדרו לאורחים שלכם שהם הולכים לשתות הלילה, והרבה.

עץ ואצילות: כי טבעי זה הכי
בניגוד לשפע החומרי והטכנולוגי שקיימים בעידן של היום, שולחנות המשתה המסורתיים היו עשויים אך ורק מעץ, מה שמעניק לשולחן אסתטיקה מרשימה ומלאת אופי.
לכן, ברוח החג, נבחר גם אנחנו להשתמש בשולחן עץ, עם העדפה לגימור גס, טבעי וגולמי ובכיסאות עץ, שמשדרים כוח ויוקרה. למקסימום נוחות, נרפד את כיסאות האוכל בכריות מבד טבעי.
גם במפה ובראנר נעדיף להשתמש בבד טבעי, המתאים לאווירה המסורתית; אפשר לשלב מפת פשתן לבנה וראנר מבדים ארוגים. שימו לב שהבחירה בגוונים הבהירים ובבדים טבעיים יכולה להוות סיכון של כתמי יין שלא תמיד קל להוריד.
חגיגה של צבעים, אבל במידה
מגילת אסתר משליכה עלינו צבעים מכל פסוק, כאילו היינו במגרש פיינטבול. מספיק לקרוא את "חוּר כַּרְפַּס וּתְכֵלֶת אָחוּז בְּחַבְלֵי-בוּץ וְאַרְגָּמָן" כדי להבין שיש דבר כזה – יותר מדי, לכן, לגוונים העדינים של הזהב והלבן, אפשר להוסיף נגיעות רכות של גוונים שהיו נפוצים באותה התקופה, אבל עדינים יותר, כמו הטרקוטה, כחול עמוק וירוק זית.
את הגוונים האלו אפשר לשלב בצלחות ובכלי ההגשה, אגרטלים נמוכים עם פרחים, מפיות ועוד פריטים דקורטיביים נוספים המתאימים לעיצוב, אך לא מתנגשים במוטיב הזהב, שהוא הגוון המוביל במשתה הספציפי הזה, ואם נצא מתוך הנחה שהסועדים יגיעו מחופשים (בואו, שני הדברים שמצדיקים את קיומו של החג הם השתייה והתחפושות), אז חשוב אפילו יותר לשמור על פלטת גוונים עדינה, יחסית.
מה הופך ארוחה למשתה?
כמו בכל דבר, גם במשתה הפורים שלכם, אלוהים נמצא בפרטים הקטנים.
נתחיל בפיזור צמחי תבלין מסביב לשולחן, כמו רוזמרין, מרווה, עליי דפנה ולוונדר – שיעשירו את עיצוב השולחן ויפיצו ניחוחות שיפתחו לכל האורחים את התיאבון.
נמשיך משם להגשת מים מתובלים בכדים המתאימים לעיצוב ולאווירה המסורתית.
וכמובן, שום סעודה יהודית מסורתית לא תהיה שלמה בלי פמוטי נרות מעוטרים.
סודות השולחן העגול
סעודת פורים מסביב לשולחן אוכל עגול מסמנת אחדות ושיוון. היא מאפשרת אווירה אינטימית יותר וקשר עין נוח לכל הסועדים. בקונטקסט של סעודה מסורתית, נרצה להעניק לאורחים תחושה של משתה אקסקלוסיבי – כמו משתה שנועד רק ליועציו הבכירים ביותר של המלך.
נעשה זאת על ידי התרכזות באיכות ולא בכמות – עיצוב השולחן צריך להיות מדויק, ואת השפע נשדר דרך האיכות של הכלים והאמצעים הדקורטיביים השונים לפי עיקרון ה-"less is more".
את האוכל נגיש במגש מסתובב במרכז השולחן, כמו בסעודות המזרח המסורתיות, לגישה נוחה לכל אחד ממשתתפי המשתה.
שולחן אבירים
לשולחן האוכל המלבני נוכחות מרשימה ועוצמתית, המתאימה באופן מושלם למשתה רהבתני ורב משתתפים.
בניגוד לשולחן העגול – כאן אפשר להשתולל לכל אורך השולחן – ולהציג עיצוב עשיר ומלא פרטים.
אפשר ומומלץ ליצור כמה מוקדים עיצוביים שונים, בעזרת שמפניירות, פרחים בשילוב פמוטי נרות, קערות עמוסות בכל טוב ועוד.
ליצירת סטנדרט מלכותי, הקפידו על מרווח שווה בין הצלחות של האורחים, וסדרו את הסכינים, המזלגות והכפיות בהתאם לסדר האכילה – אם יש לכם סט מזהב (הפופולרי כל כך בתקופה האחרונה) השתמשו בו, כי ככה ייעשה לאורחים שאתם חפצים ביקרם…
