כיצד הקורונה שינתה את עיצוב הבית שלנו
בתקופת הקורונה גילינו שהבית הוא קצת יותר ממקום שאליו חוזרים אחרי העבודה או מסלון שמארחים בו בסופי השבוע. הבנו שאנחנו רוצים שהבית שלנו יתמוך גם בצרכים הרגשיים של כל אחד מבני המשפחה.
אפשר לומר שבנוסף לשלל הדיונים הבריאותיים, הכלכליים וכן גם הפוליטיים – הקורונה פתחה את עיצוב הבית לדיון מרתק בנוגע לצרכים החדשים שהבית צריך למלא. וכצפוי, מתוך הצרכים נולדו שפע של פתרונות לשדרוג הבית ולא רק מבחינת המשרד הביתי.
אם אתם מתעניינים בעיצוב ויצא לכם לגלול לאחרונה את הפיד של האינסטגרם, בוודאי ראיתם שהרבה מכרים שלכם התחילו לקנן בתוך הבית, כשהכוונה להשאיר בחוץ את אי-הודאות ואם אפשר, גם להרגיע רגעים מתוחים שנוצרים משום שכולם, כל הזמן, אחד ב…. של השני.
סיבה נוספת לטרנד הקינון־שדרוג, היא הכסף הפנוי שנותר בכיס, כאשר אנחנו לא יוצאים לחופשות ומוציאים הרבה פחות על בילויים, מסעדות ואפילו על בגדים – אנחנו נעדיף לבזבז את הכסף בין כותלי הבית.
עכשיו כשהחיסון קרוב יותר מתמיד, כשהשגרה הברוכה כבר מסתמנת מעבר לאופק – נשאלת השאלה, אלו שינויים ניקח איתנו ומה יישכח מאחור?
אמני לוי מעצבת פנים, כבר יותר מ-16 שנה, מחלקת את שמונת החודשים האחרונים לשתי תקופות: הסגר הראשון שבו עדיין לא ידענו עם מה אנחנו מתמודדים – והסגר השני שבו אנשים הבינו שהם צריכים שינוי.
"התקופה האחרונה הייתה אחת מהעמוסות שידעתי. הגיעו אליי הרבה פניות לא רק לסטייליניג ולרכישות רהיטים, אלא כאלו שקשורות לצרכים של אנשים שמבינים שהם סגורים בתוך הבית, לפעמים מהבוקר עד הערב. אנשים הבינו שאם זאת השגרה החדשה, הם רוצים להשקיע יותר בבית שלהם.
מעצבת פנים: אמני לוי צילום: עדי לם
מדוע לדעתך היה הבדל כזה גדול בין הסגר הראשון לשני?
"במהלך הסגר הראשון כולנו בעצם היינו מבולבלים מאוד ורובינו האמנו שמדובר במצב זמני. לאחר מכן אנשים הבינו שכנראה יהיו עוד סגרים או סוגים שונים של הגבלות, לכן הם החליטו שהם לא יכולים לחכות יותר והם רוצים לשדרג את הבית כדי שיהיה להם נוח יותר – לא רק מבחינת פינות העבודה או חדרי הילדים אלא בהסתכלות רחבה יותר על מה שהשתנה ועל מה שהם זקוקים לו בעקבות השינוי."
"ישנם פרויקטים של שיפוץ מסיבי שבהם הבית הופך לסוג של אתר בנייה ואנשים צריכים לגור במקום אחר. היו אנשים שניצלו את ההזדמנות שהם עובדים מהבית ושהילדים לומדים דרך הזום ושכרו דירה לחודשיים שלושה עד תום השיפוצים."
עיצוב: אמני לוי צילום: עדי דקל
מהם השינויים העיקריים ששמת לב אליהם בבקשות של הלקוחות?
"אצלי הבקשות היו בעיקר בנוגע לחללים הציבוריים: סלון, מטבח, חדר אוכל… פחות בחדרים האישיים. ממצב שבו משפחות נפגשו רק בארוחת ערב וגם זה לא תמיד – משפחות רבות אוכלות יחד בבוקר, בצוהריים ובערב. במרבית הבתים הישראליים אין אפשרות לחדרי עבודה פרטיים, ולפעמים פינת האוכל הופכת גם לסוג של פינת עבודה. ההורים וגם הילדים יושבים עם הלפטופים וכל אחד שקוע בענייניו.
השינוי הזה גרם לאנשים לבחור בשולחנות אוכל לא רק מתוך מחשבה על הארוחות היום-יומיות או על האירוח, אלא גם מתוך מחשבה על עבודה עם הלפטופ. אפשר להגיד שכל השינויים שנעשים בחללים הציבוריים נעשים מתוך מחשבה על הפעילויות השגרתיות… כרגע אנשים חושבים פחות על האירוח.
התחושה שלי היא שהלקוחות מרגישים שמעבר לפונקציונאליות הם רוצים להתפנק, ובעיקר הם רוצים לארח את עצמם. לפעמים השינוי מתחיל בפינת האוכל ואז הוא זולג לסלון והלאה… עם השיפוץ מגיע התיאבון.
אני מרגישה שאנחנו מעריכים יותר את הבית. אם אנחנו כמעט לא פוגשים אנשים וכל היום נשארים בבית עם הפיג'מה, אז לפחות נעשה את זה בסביבה שהכי נעימה לנו. התרבות הישראלית היא תרבות שיודעת לפרגן לעצמה. אנחנו אוהבים להתחדש ולשפץ ורוצים לגור במקום נעים ואסתטי."
עיצוב: אמני לוי צילום: רגב כלף
יש לך טיפ קטן לשדרוג הבית?
"הטיפ הכי חשוב שלי הוא לקחת בעל מקצוע. הרבה פעמים לא צריך לזרוק את כל הרהיטים לפח וסידור מחדש יכול לעשות את העבודה. לפעמים לא חייבים לשבור קיר או להיכנס לשיפוץ יקר כדי שהבית יהיה נוח יותר. בכל תקציב אפשר לחולל שינוי ובעל מקצוע רציני יודע איך לעשות את זה בצורה הטובה ביותר.
בעיניי מעצב פנים או סטייליסט מקצועי זאת לא רק השקעה שחוסכת כסף, אלא האפשרות הטובה ביותר להגשמת הציפיות ולמניעת אכזבות. כניסה לשיפוץ היא רגשית מאוד ובסופו של דבר המטרה של השיפוץ היא שאנשים יתאהבו מחדש בבית שלהם, אז לא כדאי לפספס את זה."
עיצוב: אמני לוי צילום: עדי לם