כשאני מדמיינת אורחים שמגיעים לארוחה חגיגית, בדרך כלל עולה במוחי תמונה מתוך הסדרה חברים.
למרות כל הצרות שבדרך: תרנגול הודו שרוף, עוגת קצפת שבתוכה בשר טחון ועוד פרידה גורלית של רייצ'ל – בסופו של יום כל החברים יושבים שמחים ומרוצים סביב שולחן האוכל. כוסות היין כבר ריקות, וצלחות עם שאריות של אוכל מפוזרות על השולחן בלי שאף אחד יתאמץ להרים אותן (אולי חוץ ממוניקה).
לתת לאורחים את מה שהם רוצים
הסוד של אירוח טוב, מלבד מארחים רגועים ונינוחים הוא לתת לאורחים את מה שהם רוצים. נשמע מובן מאליו, אבל פעמים קל לשכוח זאת ברצון שלנו להרשים. למרבה המזל, אם לא מדובר בארוחה עסקית עבור בן או בת הזוג, אנחנו מכירים היטב את האורחים שלנו ולכן קל להתאים את סגנון האירוח ואת הארוחה לרצונות שלהם.
כאשר מרבית האורחים הם מבוגרים, הם יעדיפו לשבת סביב שולחן האוכל מאשר לעמוד בזמן אכילה. ואילו פעמים רבות החברה הצעירים יותר יהיה נוח אם האוכל והמשקאות יהיו מפוזרים בכמה מקומות בבית, כדי שהם יוכלו לאכול בעמידה ולהסתובב בין האורחים. אם חלק מהאורחים הם ילדים קטנים ונמרצים, מומלץ לארגן להם שולחן נפרד עם המאכלים הכי פשוטים שהם אוהבים.
*פינת אוכל עגולה לישיבה חברתית נוחה סביב השולחן. עיצוב: נועה מישר בליץ, איילת רפאלי. צילום: מאור מויאל
אתם הכי מארחים כשנוח לכם
בין שפינת האוכל נמצאת במטבח ובין שהיא בסלון – חשוב שתארחו במקום שהכי נוח לכם. האירוח יכול להיות בחצר הבית אם תנאי מזג האוויר מאפשרים זאת, במטבח עצמו אם הוא מספיק מרווח או בסלון… אבל אם למשל אתם חוששים לשלומן של הספות החדשות, אין טעם שהאירוח שלכם יכלול קפיצת בנג'י על כל אורח שמראה נטייה לשפוך את היין על הריפוד.
מספר האורחים צריך להיות מותאם לחלל שבו אתם מארחים, אבל לא פחות חשוב מכך – לאזור הנוחות שלכם. אם נעים לכם לארח רק חמישה אורחים, אתם לא חייבים להוכיח לאף אחד שאתם יכולים יותר. אם אתם אוהבים להיבלע בתוך ההמולה והרעש – כנראה שארוחות אינטימיות רק יעשו לכם רע.
טמפרטורה נוחה חשובה מאוד גם כשנמצאים בבית, לכן כדאי לבדוק שאף אחד מהאורחים לא יושב ממש מתחת למזגן או כשהפרצוף שלו תקוע במאוורר… אלא אם כן יש מישהו שממש מתחשק לכם להעניש.
*שולחן 'סלפי' נפתח עד 6 מ' – לאוהבים לארח בגדול
גם לאירוח יש גבול
היום כמעט בכל ארוחה יש צמחוני אחד, טבעוני הדוק ועוד אורח או אורחת שמנסים דיאטת אוכל מוזרה כמו דיאטת הכרוב המבושל של מדונה. כמובן שאף אחד לא מצפה מכם להיענות לכל גחמה של האורחים שלכם, אבל עדיין כמארחים אמפטיים חשוב שתדאגו שאף אחד לא ייצא רעב או מתוסכל מהבית שלכם.
המונח אירוח אמפטי, הוא מונח חדש יחסית – לדברי מרתה בק, הכוונה המרכזית היא אומנם להתחשב ברגשות של האורח ולהעניק לו את האירוח הטוב ביותר שאתם יכולים, אבל בפירוש לא להגיע למצב שבו אתם עושים הכול למען האורחים שלכם ושוכחים לרצות את עצמכם. כלומר אם במהלך האירוח אתם מרגישים לחוצים, עמוסים ואולי אפילו ממורמרים – זה הזמן לעזוב הכול ופשוט להתיישב ליד אחד האורחים המועדפים עליכם ולהתחיל לשוחח איתו.
*גם לכם מותר ליהנות 🙂
ותמיד אבל תמיד אפשר לבקש עזרה…
את סידור השולחן לסוף רשימת ההמלצות… גם אם אתם מאלו שלא יכולים לארח בלי לקשט את השולחן לפי נושאים: ים, אביב, טבע או פרחים, חשוב שלא תגזימו עם הקישוטים. האורחים מסביב לשולחן האוכל צריכים לראות זה את זה, ללא הפרעה ועדיף שהשולחן לא יהיה עמוס מדי, כדי לאפשר להם לשבת ללא חשש לפגוע במישהו אחר עם המרפק או הרגל.
*אקססוריז נמוכים לעיצוב השולחן. עיצוב: מירב אדרי צילום: karin ravenna
עיצוב: מירב אדרי צילום: karin ravenna
אז בניגוד לאשליה שמוכרים לנו ב"חברים" או בכל סדרת שותפים אחרת – אירוח יכול להלחיץ ואפילו מאוד.
אבל אם תתכוננו לאירוח על ידי חשיבה על הצרכים של האורחים שלכם ואם תתייחסו אליו כאל סיטואציה שבה גם לכם מותר ליהנות, ההנאה כמעט מובטחת.
צילום: מיכה בננו