כשאנחנו חושבים על פינת האוכל המושלמת, אלו התכונות שבדרך כלל מזנקות לראשינו – במקום הראשון אסתטיקה שמשתלבת עם סגנון העיצוב בסלון או במטבח, ולאחר מכן – נוחות הישיבה, ופונקציונאליות (בעיקר כשפינת האוכל היא גם פינת האירוח).
אבל עם כל הכבוד לחשיבות הגדולה של ה'שילוש הקדוש' הזה (ויש המון כבוד), יש אלמנט אחד שהוא הרבה יותר חשוב – התפקיד הפסיכולוגי והחברתי של פינת האוכל. האם ידעתם שאכילה מסודרת סביב שולחן האוכל (ולא מול הטלוויזיה) מחזקת את הכישורים החברתיים של הילדים (וגם שלנו), משפרת את הבריאות הפיזית בזכות הרגלי תזונה נכונים, ומגבירה את החוסן הנפשי באמצעות יצירת תחושת שייכות וקרבה בין כל בני המשפחה?
היום נצלול אל תוך התפקיד הפסיכולוגי והחברתי המשמעותי של האכילה המשותפת, ונלמד כיצד נוכל לרתום את פינת האוכל היפה שלנו למען הבריאות וה–Well Behing של כל בני המשפחה.
"התנתקות של חצי שעה בארוחת הערב יכולה להיות השפעה מרגיעה עצומה"- שולחן פינת אוכל דינאמיק וכיסא פינת אוכל ספיידר.
מעצב פנים וצילום: לירז כהן
היתרונות שבאכילה משותפת סביב שולחן האוכל
לילדה יש חוג עד מאוחר, הילד מתעקש לסיים את משחק המחשב אחרת הוא יפסיד, בן או בת הזוג שלכם הודיעו לכם שהם נשארים במשרד עוד קצת… ואתם, רק רוצים לצנוח לתוך הכורסה ולאכול סנדוויץ' מול הסדרה שאתם אוהבים. נכון, זה לא פשוט (ולפעמים גם מעייף ומכעיס) לגרום לכל בני המשפחה לשבת יחד סביב שולחן האוכל באמצע השבוע…
אבל היתרונות בהחלט שווים את המאמץ – מחקרים מראים שאצל משפחות שאכלו ארוחות יחד, בתדירות גבוהה, הבריאות הנפשית הייתה טובה יותר ויש פחות סימפטומים של דיכאון וחרדה – במיוחד בקרב מתבגרים. בנוסף אכילה משותפת היא כלי מוכח ויעיל במיוחד לשיפור הרגלי האכילה; כאשר על שולחן האוכל מונחים מאכלים בריאים ומזינים, שאר בני המשפחה לא רק זוכים לאכול בריא באופן קבוע, אלא הם גם מפתחים הרגלי אכילה טובים שממשיכים אחרי שהם עוזבים את הקן.
גם אתם מציצים בניידים שלכם בזמן הארוחה?
ההתפתחות הטכנולוגית של השנים האחרונות הביאה איתה המון שינויים חיובים, לצד תופעת לוואי שלילית במיוחד – חוסר היכולת שלנו להתרכז ולהתנתק מהמכשירים ומהרשתות החברתיות, במיוחד אצל הדורות הצעירים. אנחנו לא זקוקים למחקרים (ובהחלט יש הרבה כאלו) כדי לראות כמה קשה לשמור על ריכוז ועל אחת כמה וכמה לנהל שיחה שלמה כשכל אחד מחברי המשפחה מקבל ועונה על הודעות וואטסאפ.
העצה הראשונה שלנו בנוגע להתנתקות הקשה הזו היא לנסות לנקות את פינת האוכל ממסכים ככול האפשר. נכון אנחנו יודעים כמה זה קשה, במיוחד בתקופה הנוכחית: שהחדשות, הרדיו והחמ"לים פתוחים 24/7. אך דווקא בגלל התקופה המציפה והמלחיצה, להתנתקות של חצי שעה בארוחת הערב יכולה להיות השפעה מרגיעה עצומה.
אם יש לכם ילדים קטנים או גדולים שרגילים ללכת עם הפלאפונים שלהם לכל מקום, נסו לחשוב על חיזוקים חיוביים שיעזרו להם להניח את המכשירים בצד. אולי משחק שולחן קצר ומשעשע לפני הארוחה, דפי צביעה משפחתיים וכדומה. למתבגרים שלכם נסו להסביר על חשיבות ההתנתקות מהמסכים… יש סיכויים טובים לכך שתצליחו לשכנע אותם לנסות את האתגר המוזר הזה.
"נסו להתרכז במאכלים בעזרת החושים שלכם – מה הטעם של האוכל, מה הריח שלו, המרקם הטמפרטורה וכדומה"- כיסא בר ג'וליה
מעצב פנים וצילום: לירז כהן
מתי שמתם לב לטעמים ולריחות?
קרה לכם פעם שהתיישבתם מול הטלוויזיה, לקחתם לעצמכם נשנוש ולמשך שעה שלמה נשאבתם לתוך העלילה. אתם זוכרים מה אכלתם או כמה אכלתם? יש גם אנשים שמדווחים שתוך כדי צפייה בסדרה, הם ניגשים למקרר שולפים משם קופסה עם אוכל, ולאחר הזלילה הם לא זוכרים מה בדיוק היה שם. לתופעה הזאת קוראים אכילה לא מודעת, והיא נפוצה אצל כל אחד ואחת מאיתנו בהיקף כזה או אחר. מדובר בהרגל שלילי, שבתדירות גבוהה, יכול להזיק לבריאות ולמשקל שלנו.
האכילה בפינת אוכל נעימה ונוחה, עוזרת לנו להיות מודעים לאוכל שאנחנו והילדים שלנו מכניסים לתוך הפה… אם תרצו לקחת את הגישה זאת שלב אחד קדימה, בזמן האכילה השקטה (הרי אין יותר הסחות דעת) נסו להתרכז במאכלים בעזרת החושים שלכם – מה הטעם של האוכל, מה הריח שלו, המרקם הטמפרטורה וכדומה. אצל הילדים הקטנים אתם יכולים להפוך את האכילה המודעת למשחק הגדרות של ריחות וטעמים.
אצל הגדולים יותר ואפילו אצל המתבגרים, תוכלו להפוך את האכילה לסוג של "משחקי השף" כלומר, כל מי שאוכל מעביר ביקורת מקצועית על האוכל (רק ביקורות חיוביות כמובן😊).
מתי ניהלתם שיחה נינוחה בזמן הארוחה?
הילדים חוזרים מבית הספר, אתם שואלים אותם איך היה ותמיד זו אותה תשובה: "כיף." הם עייפים ורעבים ולפעמים גם מוצפים… ובכל זאת אתם הייתם רוצים לשמוע על היום שלהם, להבין איך הם מרגישים כשהם רחוקים מכם. זה לא סוד שהמתכון לכל מערכת יחסים טובה הוא תקשורת בריאה – וזה נכון לא רק בנוגע לזוגיות, אלא גם עם הילדים ועם החברים. ואין תירוץ טוב יותר לשיחה נעימה מארוחה טובה ופינת אוכל נוחה, נטולת הסחות דעת, כשכולם רגועים יותר. השילוב הזה הוא התבלין הסודי לשיחות עמוקות וכנות, גם על מה שקרה בבית הספר, שבתורן יובילו למערכות יחסים טובות יותר.
הדרך הראשונה ליצירת הקרקע לשיחה כזו היא למקם את פינת האוכל כמה שיותר רחוק מהטלוויזיה, ואם אין לכם מקום אחר, מומלץ לכבות את הטלוויזיה כמה דקות לפני שמתיישבים לאכול. אם בני המשפחה שלכם לא מורגלים לשוחח במהלך הארוחה – נסו לחשוב מראש על נושאי שיחה שמתאימים לגיל… נשמע קצת מאולץ? יכול להיות שבהתחלה תרגישו כך, אבל אם תתמידו בשיחה נעימה, לאט לאט האילוץ יהפוך להרגל מהנה.
כדי להפוך את פינת האוכל שלכם למקום מרגיע, שמאחד את כל בני המשפחה ומשפר את הבריאות הנפשית והפיזית, נסו את השינויים שהצענו (לא בכוח כמובן) עד שיום אחד, אחד מהילדים שלכם ישאל בעצב – מה היום אין ארוחת ערב ביחד? וככה תדעו שעשיתם את שלכם.