השפית והקונדיטורית הילה בידרמן עם ניסיון עשיר במטבח הים תיכוני, פותחת שולחן ומראה באיזו קלות אפשר להרים חגיגה יוונית עם מתכונים קלילים להכנה מכל מה שיש בבית. תתכוננו להתאהב!
פאנג'ה סלוניקי (סלקים שלמים על מצע של מרק יוגורט):
מרכיבים:
– 5-6 סלקים יפים
– קופסא גדולה (750 מ"ל) של יוגורט 10%
– 4 גבעולים של בצל ירוק
– שן שום כתושה
– חופן פטרוזיליה
– לימון
– מלח
– פלפל
– שמן זית
אופן הכנה:
מרתיחים את הסלק במים עד שהופך לרך ונותנים לו להצטנן.
מקלפים את הסלק בעדינות, תוך כדי שמירה על צורתו ומתבלים אותו בשמן זית, לימון, מלח ופלפל.
ניתן לסלק לספוג את הטעמים במשך זמן של כשעה לפחות. את היוגורט נניח בקערה ונוסיף את הבצל הירוק, פטרוזיליה והשום קצוצים דק מאוד.
נערבב את התערובת שהתקבלה תוך כדי זילוף של שמן זית לקערה. נתבל עם מלח ופלפל לפי טעם.
אופן הגשה:
בקערה עמוקה ורחבה מוזגים את היוגורט ומשטחים עם כף על פני כל הקערה.
את הסלק חורצים לשמיניות עמוקות (לשים לב לא עד הסוף), כך שהצורה של הסלק תישמר ומניחים במרכז המרק.
מקשטים בשמן זית ועלי פטרוזיליה שלמים.
פסטל ספינקה:
את המתכון הזה אני ממליצה לעשות מעלי פילו קנויים איכותיים, ניתן למצוא בכל סופר.
מרכיבים:
– 1 ק"ג תרד טרי שטוף טוב טוב ויבש
– 500 גרם בולגרית
– 250 גרם גאודה מגורדת
– חבילה עלי פילו
– שמן זית
אופן הכנה:
מחממים תנור ל- 200 מעלות חימום תחתון ועליון.
קוצצים את התרד דק, מגרדים את הבולגרית והגאודה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
מניחים דף פילו על משטח העבודה, מורחים בנדיבות, בעזרת מברשת, שמן זית ועליו מניחים דף פילו נוסף, אותו גם נמרח בשמן זית.
נחלק את הדפים המונחים אחד על השני לארבעה פסים לאורך.
מניחים כף גדושה מהמלית בכל קצה של פס וסוגרים למשולשים (כל פס יוצר שני משולשים).
השלב הבא הוא שלב יצירתי, לוקחים תבנית, איזה שבא לכם, ומסדרים את המשולשים כלפי מעלה בשורות עד למילוי התבנית.
מלטפים בשמן זית הכל ומכניסים לתנור למשך חצי שעה עד 40 דק (תלוי בתנור).
זיתי קלמטה וחסות:
הרבה פעמים אני מנסה לחשוב יצירתי ולצאת מהקופסא, המנה הזאת נולדה מזיתי קלמטה שאני מבשלת עם טעמים ותבלינים שמוסיפים עוד עומקים וזכרונות מבית אמא היווניה שלי.
הזיתים האלה כל כך טעימים שהרגשתי שאני צריכה להוסיף להם עוד נפח ומשמעות, זיתים מגישים בדרך כלל בצלוחית קטנה שמלווה את שאר המנות על השולחן, אני החלטתי לתת להם יותר כבוד ולייצר מנה משלהם.
בשביל להקל על התהליך בבית אני ממליצה לקנות זיתי קלמטה אכותיים בדוכן או מעדנייה ולהמשיך לטפל בהם במטבח בבית.
בישול הזיתים:
– 500 גר זיתי קלמטה
– 10 יחידות פלפל שחור שלם
– 2 לימונים
– 3 ענפים של זעתר טרי
– 3 ענפים של טימין
– 1 ליטר מים
– 200 מל חומץ
– שמן זית
– עגבניות שרי
שמים הכל בסיר, שוטפים היטב לימון אחד וחותכים לריבועים עם הקליפה, מביאים לרתיחה ומבשלים לעוד עשר דקות. מסננים את התכולה לתוך מסננת ונותנים לזה להתקרר.
כשהזיתים שלנו קרים נוסיף שמן זית בנדיבות, נסחוט לימון, ונוסיף חצאי עגבניות שרי שמוסיפים גם טעם וגם צבע.
אני אוהבת לבשל את הזיתים יום לפני לתת להם לנוח במקרר ולתפוס טעמים.
הסלט:
– שתי חסות אייסברג טריות ופריכות
– חופן יפה של ארוגולה
– 3 תפוזים מפולטים
– שמן זית
– לימון
– מלח
– פלפל
– צ'ילי חריף (למי שרוצה)
בוצעים את החסה לחתיכות בגודל ביס על מגש רחב ויפה, מפזרים את הרוקט מתבלים בנדיבות רבה בשמן זית לימון מלח ופלפל, טועמים שלא חסר ומסדרים ביצירתיות את הזיתים עם כל מה שנלווה אליהם.
שוזרים את הפילטים של התפוז בין החסות והזיתים. אני מאוד אוהבת להוסיף טאץ של חריפות. מסיימים עם עוד סיבוב של שמן זית מעל הכל ומתענגים על סלט טעים ויפה בטירוףףףףףף.
צזיקי זוקיני:
מרכיבים:
– 2-3 גביעים יוגורט יווני 10%
– 2 זוקיני
– חצי חבילה שמיר
– 4 כפות שמן זית
– לסחוט חצי לימון
– מלח
– פלפל
אופן ההכנה:
שמים את תכולת הגביעים בתוך קערה, קוצצים קטן קטן רק את החלק הירוק והחיצוני של הזוקיני וכן את השמיר ומוסיפים לקערה עם היוגורט. מוסיפים את שמן הזית, המלח, הלימון והפלפל לפי הטעם ומערבבים היטב ובאהבה.