ראיון עם קרן טיבי אמנית קרמיקה
מהסטודיו שלה בכפר ביל"ו ב', מייצרת אמנית הקרמיקה קרן טיבי כלי אוכל שמיוצאים לחו"ל ונמכרים בארץ. כלי האוכל שלה נמצאים בבתי מלון, אצל שפים מפורסמים ובמסעדות בוטיק כמו לדוגמה הברסארי "רוף טופ" במלון ממילא בירושלים, בלוסקיי ולומינה של מאיר אדוני בקרלטון, אברטו בגדרה של השף אסף שטרן ועוד.
טיבי שגילתה את נפלאות הקרמיקה לפני כ-15 שנה, נכנסת לרשימה ההולכת וגדלה של נשים שמשלבות בהצלחה רבה בין אימהות לבין מותג משגשג.
קרן, איך התחיל הרומן שלך עם הקרמיקה?
"תמיד אהבתי אמנות ולכן הלכתי ללמוד "אמנות שימושית" במכללה לאומנויות ורצברג. במהלך הלימודים נגעתי והתנסיתי בחומרים רבים. בסופו של דבר החומר שהכי התחברתי אליו היה החמר, בעיקר משום שבניגוד לחומרים אחרים שמתפרקים ומתכלים יצירות בחמר יכולות לעבור מדור לדור.
"כשהמשכתי ללימודי קדרות הבנתי שמצאתי את האמנות האישית שלי. מתוך הלמידה וההתנסויות השונות, נולד העסק שכיום מייצר כלים למסעדות, לבתי מלון ולחנויות בוטיק בארץ ובחו"ל. בנוסף אני מוכרת כלי קרמיקה ללקוחות פרטיים שמגיעים אליי לסטודיו.
"הסטודיו שלי נמצא בכוונה ליד הבית, משום שרציתי להיות קרובה לארבעת ילדיי שהקטן מבניהם הוא בן תשע היום. לאורך 15 שנות קיומו של העסק הוא משתנה כל הזמן משום שאני אוהבת לבדוק כיוונים ולהתנסות בדברים חדשים. היום אני יכולה להגיד שכול התנסות שפרה ומשפרת את כלי הקרמיקה שאני מייצרת. גם בבית אני משתמשת בכלים שלי, משום אני חייבת לנסות כל כלי אצלי במטבח. בעצם כול הכלים נולדו מתוך צורך ספציפי שלי שעולה תוך כדי בישול. כשאני מבשלת אני חושבת עם אלו כלים יהיה לי נוח יותר לעבוד, גם מבחינת הפונקציה וגם מבחינת המידות והעומק של הכלי… וכך נולד הכלי הבא שלי".
האם את מרגישה שהקהל הישראלי אוהב לקנות כלים מיוחדים לבישול ולהגשה?
"בהחלט יש שינוי בגישה, יותר ויותר לקוחות מגיעים אליי לסטודיו משום שהם מחפשים "משהו מיוחד", ובשביל הייחודיות הזו הם מוכנים גם לצאת למסע חיפושים וגם לשלם יותר. אמנם הכלים שלי נחשבים ליקרים יותר בהשוואה נניח לכלים שמיוצרים בסין, אבל מי שרוצה ששולחן האוכל שלו יעביר את אווירת האירוח המיוחדת ואת החום של האכילה המשותפת – טורח ומחפש אחר הסטים הלא שגרתיים.
"אני מקדישה הרבה מחשבה כיצד להפוך את הכלים שלי לנגישים יותר גם מבחינת המחיר וגם מבחינת הפונקציונאליות שלהם. אני המפעל היחיד בארץ שמייצר כמויות כאלו של כלי קרמיקה שנשרפים בטמפרטורה גבוהה. חשוב לי מאוד שהכלים יהיו עמידים לאורך זמן רב ושיהיו חזקים במיוחד. אפשר להכניס את הכלים לתנור, למיקרו ולמדיח. אני לא מתפשרת על האיכות ולדעתי ההתעקשות הזו היא בין הסיבות העיקריות להצלחת המותג בארץ ובחו"ל".
האם קולקציות הקרמיקה שלך משמשות בעיקר לאירוח?
"רוב הלקוחות קונים את הכלים כדי להשתמש בהם בהזדמנויות חגיגיות יותר. בדרך כלל הכלים לא מוחבאים במטבח אלא משמשים כאלמנט קישוטי בוויטרינת זכוכית בסלון, על השיש, על המדף או בפינת האוכל.
האם הלקוחות מתייעצים אתך בנוגע לבחירה בסטים של הכלים?
" יש לקוחות שנוהגים להתייעץ. כשהלקוחות מבקשים עזרה אני בדרך כלל ממליצה להם על הסגנון שאני אוהבת שהוא קווים נקיים, מעין "הייטקיסטיות מודרנית" שמשתלבת נהדר עם החמימות הטבעית של החמר. החמימות היא התכונה שבעיניי הכי מייחדת את החמר. לא משנה מה יהיה סגנון העיצוב, החמר כחומר מוריד את הקור ואת הניכור.
האם הבחירה בסגנון ספציפי של כלי קרמיקה היא תוצאה של טרנדים או של העדפה אישית?
"אני חושבת שבסופו של דבר הבחירה היא אישית. היום אני מבחינה בהעדפה לגווני טורקיז, אפור שחור ולבן, שאלו הצבעים הטרנדיים בתחום כלי הקרמיקה. יש גם את המראה הנורדי הנקי והמכובד שנכנס לפני שנתיים אל עולם הסטיילינג לבית, והוא עדיין תופס מקום של כבוד גם בכלי הקרמיקה… בכל מקרה אני חושבת שהבחירה בכלי קרמיקה צריכה להיות בראש ובראשונה קשורה לטעם אישי".
הסטודיו של קרן טיבי נמצא ברחוב התאנה 182, כפר ביל"ו (הביקור בתאום מראש בלבד).
טלפון 053-7739464.
מוזמנים לבקר באתר kerentibi.com
כתבה: שירה רייז משולם
צילום: "כל הכלים שמצולמים בלעדיי צילם איתן וכסמן והצילומים שלי עם כלים או ללא צילמה יפעת גולן"