עיצוב פנים: טניה חיימוב צילום: ארתור דריגנט
טיפים לעיצוב פינת אירוח קטנה במיוחד
שמעתם על ירדן פארן, החייל המשוחרר שהופך רכבים מסחריים לבתים מעוצבים על גלגלים?
במהלך שירותו הצבאי פארן הפך רכב מסחרי שרכש בעלות של 9,000 ₪ לקרוואן מפנק. הרכב נמכר שבועיים לאחר סיום העבודה. מה שהתחיל כתחביב הפך למקצוע מפנק. "לבנות רכב כזה זה סוג של סודוקו של המערכות – חשמל, גז, מים, נגרות, מה מגיע לפני מה. התהליך מתחיל בבידוד הקירות, השחלת מים וחשמל בקירות, חיפוי עץ, רצפת פרקט ועוברים לבניית הריהוט." פארן מסביר.
אומנם רבים מאתנו לא יחשבו על מגורים בקרוואן, אבל תופעת המעבר למגורים קטנים יותר הופכת לנפוצה מאוד. נכון, בתים גדולים – במיוחד כאלו עם גינה – נחשבו לחלום בתקופת הסגרים של הקורונה, אבל בסופו של דבר בתים קטנים לא צורכים כל כך הרבה אנרגיה והם קלים יותר לתחזוקה. ומכיוון שהשנה שעברה עסקה (מלבד הקורונה) בשינויי האקלים וההשפעות שלהם על הפלנטה האהובה שלנו – מגמת המעבר לבתים פרטיים וחסכוניים יותר היא ההמשך הטבעי והמתבקש של החשיבה האקולוגית.
אם אתם כבר גרים בדירה קטנה או שאולי אתם רק שוקלים לעבור לדירה קטנה יותר כדי לחסוך בהוצאות אספנו עבורכם כמה טיפים שיכולים לעזור לכם לעצב את חלל הסלון או את חלל פינת האוכל כך שייראו גדולים יותר
1. אם התמזל מזלכם ויש לכם חדר שצמוד למרפסת חיצונית (קטנה ככול שתהיה) נסו למקם בחדר הזה את פינת האוכל הקטנה תוך שימוש בשולחן אוכל עגול, כמו שולחן פירנצה שקוטרו רק 120 ס"מ. ואם אפשר – תמקמו את השולחן כמה שיותר קרוב למרפסת. התקנת דלתות שנכנסות לתוך הקיר, או דלתות שנפתחות כלפי חוץ, יוצרת חיבור נפלא בין הפנים אל החוץ, ש"מגדיל" ומרווח את החלל הפנימי. ובינינו, מה יותר טוב מלאכול ארוחת בוקר כשהמבט מופנה לכיוון השמיים?
אם במרפסת או בגינה יש לכם מקום לשים רהיטי חוץ, נסו להתאים בין המראה והגוון של פינת האוכל או של הרהיטים בסלון לבין המראה והגוון של רהיטי החוץ. התאמת הגוון והמראה יוצרת תחושה של המשכיות ואשליה של מרחב.
*שולחן פינת אוכל 'פירנצה' וכסאות 'ג'וניור' – ZAGA פינות אוכל
2. כאמור, בחללים קטנים חשוב מאוד לשמור על לכידות: ברהיטים, באקססוריז ובצבע הקירות. כשהכול יושב בצורה חלקה ושום דבר לא קופץ לעין יש תחושה של סדר וניקיון החשובה מאוד בשטחים קטנים. לכלל הזה יש יוצא מן הכלל אחד ומיוחד – אם חשוב לכם לחלק את הסלון לשני אזורים נפרדים כמו למשל, סלון ופינת אוכל, אתם יכולים לצבוע קיר אחד או שניים בצבע מעט שונה. חשוב לנו להדגיש שהצבע השונה אומנם יכול להיות מעט כהה יותר, אבל אסור לו להיות כהה מדי משום שצבעים כהים מקטינים את החדר ויכולים ליצור תחושה קלסטרופובית.
3. אנחנו תמיד נצטרך עוד ועוד ועוד מקומות אחסון. במקרה של חללים קטנים אפשר לנצל את הגובה (אפילו עד התקרה) ולהימנע משימוש רב מדי בשטח הרצפה. יחידות אחסון בהירות או לבנות אפשר למקם בחלק העליון של קירות הסלון – שם מומלץ להחביא את כל הבלגן שאנחנו לא משתמשים בו לעתים קרובות. גם במטבח או בקיר של פינת האוכל אפשר לבנות ארונות קיר שמגיעים עד התקרה. אם אתם מתכננים לעשות זאת, היזהרו מאוד בעומס המקסימלי שכל יחידה יכולה לשאת כאשר היא מותקנת על הקיר.
ליד שולחן האוכל או הספה, אפשר למקם מדפים בסגנון סולם שישמשו לאחסון ולתצוגה. הסולם הוא פתרון אחסון רב-תכליתי, שמספק שטח מדף יקר עם טביעת רגל מינימלית על הרצפה. אם אתם חוששים מאבק או יותר נכון לא רוצים להתעסק עם האבק, אתם יכולים להניח על מדפי הסולם קופסאות זכוכית סגורות (כמובן בהתאמה מלאה לגודל המדפים של הסולם.)
*עיצוב פנים: נועה מישר בליץ ואיילת רפאלי | צילום: מאור מויאל
4. תליית מראה גדולה על הקיר של פינת האוכל או מעל הספה בסלון, היא הטריק הכי עתיק ליצירת אשליה של חלל גדול. במקום לתלות מראה אחת גדולה, תנסו לשחק עם כמה מראות וליצור אשליה של חזרתיות שתכפיל את גודל החלל הפנימי. שימו לב שהמראה לא תהיה תלויה ישירות מול זווית הכניסה של השמש – הרי אתם לא רוצים לסנוור את האורחים וגם לא לחמם את החדר יותר מדי (במיוחד לא בשרבים הנוראיים).
5. ואם כבר דיברנו על אור – כדי להפיק את המרב מהאור הטבעי שנכנס לחדר, תצטרכו לוותר על הווילונות שמתנופפים פנימה וגוזלים מקום יקר. בחללים קטנים, תריסים עדיפים על פני ווילונות ורצוי שהם יהיו מוסתרים בתוך הקיר. אפשר גם להשתמש בווילונות גלילה שממוקמים מעל מפתח החלון. בין אם תבחרו בתריסים או בווילונות גלילה, גם כאן ההמלצה שלנו היא לבחור בצבעים בהירים ככול האפשר.
*עיצוב פנים: אלה פאליק | צילום: דייב סיני
6. מדפים וארונות שבנויים בתוך הרהיטים, כמו למשל מגירה בתוך ספת הישיבה או ספרייה שמשלבת בתוכה את הטלוויזיה – יספקו לכם תוספת מקום נהדרת. בחלל הסלון אתם יכולים להשתמש ברהיטים מסתתרים כגון שרפרפי קוביות שאפשר להכניס מתחת לשולחן הקפה או בהדומים שמשמשים גם לאחסון. בשגרת היומיום כיסאות אוכל שנערמים זה על גבי זה, יכולים לחסוך לכם הרבה מקום. פתרון נוסף יכול להיות ספסל ישיבה, כמו לדוגמה ספסל איסט שכמעט ואינו תופס מקום אך במצבו הפתוח, יכול להתאים לישיבה של עד שבעה אנשים. רגליי ברזל דקיקות בשולחן האוכל או בכיסאות הישיבה, יוצרות תחושה קלילה יותר בהשוואה לרגליים עבות עשויות מעץ.
אם חשוב לכם להתקין תאורה ליד פינת האוכל נסו להשתמש בתאורת צמודת קיר שעדיפה על תאורה עומדת (שתופסת מקום יקר). כדאי גם לוותר על הנברשת שמשתלשלת מהתקרה ותופסת מקום למראית העין.
*ספסל 'איסט' – ZAGA פינות אוכל
7. ריהוט רב תכליתי יכול לעזור מאוד בהפיכת חללים קטנים לגדולים יותר, אתם יכולים למשל להשתמש בשולחן אוכל מדגם קונסולה בעל מידות קטנות כשולחן עבודה שצמוד לאחד מקירות הסלון וכאשר מגיעים האורחים אפשר לפתוח את השולחן עד לגודל של שלושה מטר.
אם תיישמו חלק מהפתרונות שהצענו לכם – גם אתם תוכלו להצהיר ש"הגודל לא תמיד קובע."
*עיצוב פנים: ענבל לוי חורב | צילום: מאור מויאל